CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Selasa, 14 Disember 2010

Hatiku Terluka

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاتApabila kita sedang bermusafiran dalam alam kehidupan ini, kadang-kadang kita terberhenti dengan ujian-ujian yang berbentuk kesenangan dan kesusahan. Kadang-kadang diakhir perhentian itu, kita terlupa dimana arah seterusnya kita lakukan, dan mungkin bagaimana, dengan apa arah yang patut kita tujui. Persimpangan yang kadang-kadang hadir dalam kehidupan kita kadang-kadang memerlukan kita membuat keputusan. Dan mungkin juga kadang-kadang kita tidak tahu mengapa dan bagaimana hendak membuat keputusan itu.


Ingatilah apa yang kita suka adakalanya bukan yang terbaik untuk kita. Logik manusia merasakan ia manis, tetapi logik Tuhan yang menyusun keadaan sebaliknya.

Ayat Al Baqarah 216 menyebut

"…Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu."

Sudah masa kita ubati diri dengan bantuan Tuhan. Doa  dalam ayat 286, surah al Baqarah:


Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami.

Ya Allah, tunjukkanlah jalan keluar dalam apa jua situasi melibatkan diriku dan orang lain.


Hidup ni penuh dengan dugaan...
kadang2 kaki seakan sukar untuk melangkah...
tapi, hidup mesti terus... semoga kita sentiasa dilindungan Tuhan...


Hidup manusia ini tak pernah lekang dengan cabaran dan dugaan yang diberikan dari-NYA. Adakalanya kita kuat untuk menentangnya dan adakalanya kita sendiri terpaksa pasrah dengan kehendak-NYA. Tiada sesiapa pun dimuka bumi ini dijadikan dengan penuh kesempurnaan. Jadi, iman yang teguh,  hati yang tenang dan dengan adanya kekuataan pada diri, insyaAllah akan diberkati doa orang-orang yang berada didalam kesusahan.


Luah rasa hatiku,
Kembara Samudera Qaseh.

0 ulasan: